ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ από την Ο.Μ.Μ.Α

Όταν ταΐζετε μια έτοιμη τροφή του εμπορίου για σκύλους σε ένα κουτάβι στην ανάπτυξη, σε μια έγκυο ή θηλάζουσα σκύλα ή σε ένα ηλικιωμένο ζώο, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να συμπληρώνετε με ασβέστιο ή συμπλήρωμα βιταμινών / ανόργανων συστατικών.

Ο λόγος είναι είναι ότι κάθε καλή έτοιμη δίαιτα (υγρή ή ξηρή, κονσέρβα, κροκέτες, ή ωμή διατροφή) έχει μια ισορροπημένη φόρμουλα προμίγματος βιταμινών και ανόργανων συστατικών που προστίθεται στα μεταποιημένα τρόφιμα, στο τέλος του μαγειρέματος μόλις κρυώσει το μίγμα. Αυτή είναι μια απαίτηση από το νόμο και από τους κανονισμούς για τη βιομηχανία τροφών για κατοικίδια. Αυτό το προμίγμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι ισορροπημένο με ακρίβεια και έχει υπολογιστεί προσεκτικά ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος και την δραστηριότητα / ειδικές απαιτήσεις της κάθε κατηγορίας σκύλων. Όταν αλλάζετε ένα στοιχείο πρέπει να ρυθμίσετε ξανά κάθε άλλο θρεπτικό συστατικό για να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να συμπληρώνουμε ασβέστιο στη διατροφή των σκύλων μας: θα διαταράξει αυτήν την εύθραυστη ισορροπία των ανόργανων συστατικών και μπορεί να προκαλέσει ασθένεια των οστών, καθώς και να προδιαθέτει τα ζώα για διαστολή & συστροφή στομάχου λόγω υπερβολικής γαστρικής έκκρισης και αερίων.

Το προμίγμα που τοποθετείται σε όλες τις τροφές για σκύλους ΠΡΕΠΕΙ, από τους κανονισμούς τροφίμων, να είναι «ισορροπημένο» στις κατάλληλες ποσότητες και αναλογίες. Όταν δίνετε στα αναπτυσσόμενα ζώα συμπληρώματα που περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο ή μαγνήσιο, αυτά μπορεί να διαταράξουν αυτήν την ισορροπία αναλογιών και να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις ανάπτυξης όπως υπερτροφική οστεοδυστροφία (HOD), διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα (OCD), Πανοστείτιδα, τραχηλοσπονδυλοπάθεια, Δυσπλασία του Αγκώνα ή των ισχίων. Σε έγκυες ή θηλάζουσες σκύλες μπορεί να προκαλέσει εκλαμψία (πυρετός του γάλακτος) και, σε ηλικιωμένους σκύλους, πρώιμη αρθρίτιδα.

Υπερβολική χορήγηση ασβεστίου προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα με την έλλειψη ασβεστίου (ραχιτισμό). Γι’ αυτό το λόγο πολλά κουτάβια τα οποία έχουν μεγαλώσει με λάθος διατροφή έχουν στρεβλά πόδια. Δεν υπάρχει τροφή του εμπορίου σήμερα χωρίς αρκετό ασβέστιο οπότε η χορήγηση ασβεστίου σε συμπληρώματα δεν κάνει καλό, μπορεί όμως να κάνει πάρα πολύ και μόνιμο κακό.

Αυτό ισχύει επίσης όταν χρησιμοποιείτε κρέατα / πουλερικά (τα οποία δεν είναι ισορροπημένα σε αναλογία ασβεστίου και φωσφόρου) ή χρησιμοποιείτε μείγμα κρέατος / πουλερικών και ρυζιού που δεν είναι ισορροπημένο σε αναλογίες και επομένως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι καλά και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ απαραίτητα για όλες τις ηλικίες. Αν το σκυλάκι σας δεν τα τρώει ψιλοκομμένα μέσα στην τροφή του, βάλτε τα στο μπλέντερ μαζί με λίγη χωριάτικη γιαούρτη και μια κουταλιά του γλυκού ΦΥΣΙΚΟ μέλι και κάντε τα χυμό, τον οποίο μπορείτε κατόπιν να διατηρείτε στο ψυγείο για ένα 24ωρο και να τον προσθέτετε στην τροφή του. Αντί για γιαούρτι και μέλι μπορείτε στα λαχανικά (σπανάκι και καρότο / κολοκύθα και μήλο ή μπανάνα και αγγούρι π.χ.) να προσθέσετε μία σαρδέλλα (από κονσέρβα σαρδέλλας μέσα σε λάδι, όχι αλατόνερο) μαζί με φρέσκο ελαιόλαδο. Δεν υπάρχει σκύλος στον πλανήτη που να μπορεί να αντισταθεί στη σαρδέλλα! (Αποφύγετε τον τόνο του εμπορίου και γενικά τα ψάρια ωκεανού και ιχθυοτροφείου που είναι μολυσμένα). 

Μην χρησιμοποιείτε συνδυασμούς ρυζιού / κρέατος ή ρυζιού / πουλερικών μαζί με κροκέτα κατά τη διάρκεια των σταδίων ανάπτυξης: έχουν πολύ κακή αναλογία ασβεστίου / φωσφόρου, η οποία είναι κρίσιμη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αν η ποσοτική σχέση ανάμεσα στο ασβέστιο και το φώσφορο είναι λανθασμένη. Η ιδανική αναλογία είναι 1 ή 1.2 μέρη ασβεστίου με 1 μέρος φωσφόρου.

Εάν χρησιμοποιείτε κρέας ή οστεάλευρο μαζί με κροκέτα, αυτός είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός και ***συνήθως*** δεν αποτελεί πρόβλημα όταν χρησιμοποιείται με οποιαδήποτε ισορροπημένη κροκέτα. (Μπορεί όμως να προκαλέσει προβλήματα αν το οστεάλευρο ή το κρέας είναι μολυσμένο, ή ο σκύλος σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχει διαγνωστεί). Γενικά επειδή τα σφαγεία στην Ελλάδα είναι επικίνδυνα, αποφύγετε το ωμό κρέας και ιδιαίτερα κοτόπουλο (σαλμονέλλα) ΕΚΤΟΣ αν έχει πρώτα υποστεί ΒΑΘΙΑ ψύξη (κάτω από -20 βαθμούς) ή αν πρόκειται άγριο για κυνήγι από γνωστό σας. Το ψάρι δεν πρέπει ποτέ να δίνεται ωμό, αλλά μπορείτε να το μαγειρέψετε ελαφρά στον ατμό (όπως και το κρέας).

Προβιοτικά-φιλικά βακτήρια, βιταμίνη C, πεπτικά ένζυμα, Μεθυλσουλφονυμεθάνη (MSM) χονδροϊτίνη, γλυκοσαμίνη, και μικροστοιχεία όπως αμινοξέα, ωμέγα-3 κλπ* μπορούν να προστεθούν σε οποιαδήποτε δίαιτα, ΔΕΝ διαταράσσουν την ισορροπία οποιασδήποτε διατροφής εμπορίου, κροκέτας ή ωμής. Το πρόβλημα όμως είναι τα άλλα συστατικά κάποιων γενικών πολυ-συμπληρωμάτων του εμπορίου μπορεί να είναι ακατάλληλα για το σκύλο σας και μπορεί να προκαλέσουν άλλες ανισορροπίες συστατικών – οπότε ΜΗΝ δινετε κάτι χωρίς να ξέρετε τι δίνετε και γιατί. Γενικά σαν κανόνα: μήν χορηγείτε ΠΟΤΕ ένα συστατικό που δεν γνωρίζετε τι είναι. Όπως δεν θα το τρώγατε και σεις. Για τις αρθρώσεις καλύτερα να δίνετε βιταμίνη C, σύμπλεγμα MSM-χονδροϊτίνης & γλυκοσαμίνης, ή εκχύλισμα από πράσινα μύδια Νέας Ζηλανδίας Perna canaliculus σε σκευάσματα που περιέχουν ΜΟΝΟΝ αυτά και τίποτα άλλο.

Το καλύτερο όλων είναι να ταίζετε μια ισορροπημένη δίαιτα, όσο γίνεται πιο φυσική, φρέσκια και λιγότερο επεξεργασμένη, που να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς υπερβολές. Ένας συνδυασμός άριστης ποιότητας κροκέττας μαζί με λίγο μαγειρευτό, φρέσκο και ελαφρά μαγειρεμένο κρέας, ψάρι, αυγά (βρασμένα, ΠΟΤΕ ωμά), φέτα (ανάλατη), φυσική γιαούρτη, πράσινα λαχανικά, φρούτα, λίγο λάδι & μέλι από την κουζίνα σας, λίγο άγριο / καστανό ρύζι, φασολάκια και τα άλλα τρόφιμα στην λίστα μας, είναι διατροφή κατάλληλη για την Αλωπεκίδα σας. Κανένα σκύλο δεν έβλαψε ποτέ λίγο σταρένιο ή κριθαρένιο χωριάτικο ψωμί (το άσπρο αλεύρι βλάπτει πάρα πολύ και το σκύλο και εμάς). Κανένα σκύλο δεν έβλαψαν ποτέ τα περισσεύματα από το πιάτο μας (αρκεί να μην περιέχουν καρυκεύματα, σάλτσες και τοξικές ουσίες – δείτε τη σχετική λίστα).

Η ***καλή*** έτοιμη τροφή του εμπορίου έχει την ισορροπία που χρειάζεται ο σκύλος σας. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάσετε, να γίνετε διατροφολόγος και να διαβάσετε χιλιάδες επιστημονικές έρευνες για να καταλήξετε στην ιδανική ισορροπία συστατικών. Όμως το εμπόριο έχει στόχο το κέρδος, οπότε το θέμα θέλει ψάξιμο, γιατί δεν είναι καλές όλες οι ξηρές τροφές και μάλιστα αυτές που βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ, γιατί προέρχονται από τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες (που ελάχιστα ελέγχονται και οι πρώτες ύλες τους πολλές φορές είναι της χειρότερης ποιότητας), ούτε αυτές που διαφημίζονται ως φυσικές, υποαλλεργικές, ή οτιδήποτε άλλο, και σας προτείνει το πετ σοπ της γειτονιάς ή το κατάστημα του ίντερνετ. Στο θέμα “διατροφή” υπάρχουν πολλοί μύθοι οι οποίοι θυμίζουν τη ρήση του Δάντη: «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις».

 

ΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ (ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ!):

Aβοκάντο
Αλάτι
Άσπρο αλεύρι

Αλκοόλ
Γάλα (πολλοί σκύλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη) – αλλά το ξινόγαλο είναι ΟΚ.
Γλυκαντικό Xylitol (υπάρχει σε πολλά προϊόντα και είναι τοξικό για σκύλους)
Γλυκά, ζάχαρη
Ζυμάρι ψωμιού ωμό
Καλαμπόκι ολόκληρο
Κανέλλα
Καρύδα, γάλα καρύδας
Καφέ
Κρέατα επεξεργασμένα (μπέηκον, ζαμπόν, λουκάνικα πικάντικα, κονσέρβες κρέατος)
Κρεμμύδια (ωμά ή μαγειρεμένα) και κρεμμυδάκια φρέσκα
Κουκούτσια
Λεμόνια, κίτρα, πορτοκάλια, κουκούτσια & φλοιός αυτών (λίγος χυμός πορτοκαλιού είναι ΟΚ)
Macadamia nuts
Παγωτό
Σοκολάτα

Σταφύλια / σταφίδες (ελάχιστο σταφύλι χωρίς κουκούτσια, καλοπλυμένο, ίσως είναι ανεκτό)
Τουρσί
Ψημένα ψιλά κόκκαλα (από κοτόπουλα, αμνοερίφια κλπ)
Ωμά αυγά & ωμά ψάρια

ΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ:

Αγγούρι
Άγριο κυνήγι (μόνο ντόπια: αγριόχοιρο, αγριοκούνελο, λαγό, φτερωτά – ξεκοκαλισμένα!)
Ακτινίδιο
Ανανά (ξεφλουδισμένο & με μέτρο)
Αρακά, μπιζέλια (βρασμένα)
Αρνί (ελεύθερης βοσκής – χωρίς κόκκαλα)
Αυγά βρασμένα από κότα, πάπια, χήνα ελεύθερης βοσκής, ορτύκια και άγρια πουλερικά
Αχλάδια (χωρίς κουκούτσια)
Βουβαλίσιο κρέας (ελεύθερης βοσκής, βραστό) και βουβαλίσιο τυρί ανάλατο
Βρώμη (νιφάδες κουάκερ)
Βωδινό (ελεύθερης βοσκής)
Γαλλικά φασολάκια φρέσκα
Γαλοπούλα (χωρίς κόκκαλα)
Γαρίδες ή καραβίδες (ελαφρά βρασμένες, ξεφλουδισμένες)
Δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσια)
Ελιές (φρέσκες & χωρίς κουκούτσια)
Ζωμό από βρασμένα κρέατα (μπορείτε στο ζωμό να μουλιάζετε την κροκέττα μαζί με βρώμη, λίγο κους-κους ή μαύρο χωριάτικο ψωμί)
Εντόσθια: καρδιές, μυαλό, γλώσσες αρνίσιες ή μοσχαρίσιες, πλεμόνι, συκώτι, πατσά πράσινη (όλα βρασμένα, εκτός αν βρείτε πράσινο πατσά ψιλοκομμένο & βαθιάς ψύξης)
Καλαμπόκι (βρασμένο)
Καρότα (ωμά ή πολτό)
Καρπούζι (ΧΩΡΙΣ κουκούτσια)
Κατσίκι & αγριοκάτσικο (ξεκοκαλισμένα)
Κεράσια χωρίς κουκούτσια και κοτσάνια
Κολοκύθα & κολοκυθάκια (ωμά τριμμένα ή βραστά στον ατμό)
Κόκκινα φασόλια (βρασμένα, όχι μεγάλη ποσότητα)
Κοτόπουλο (όχι πτηνοτροφείου, χωρίς κόκκαλα) και ζωμό κοτόπουλου ή κοτόσουπα, με ρύζι ή χωρίς
Κριθαρόχορτο (βλαστάρια κριθαριού, ωμά ή στον ατμό)
Μάνγκο
Μαρούλι ωμό (ψιλοκομμένο)
Μοσχάρι (ελεύθερης βοσκής)
Μήλο (χωρίς κουκούτσια και κοτσάνια)
Μούρα: μπλε βατόμουρα
Ομελέτα (χωρίς καρυκεύματα)
Παπάγια
Πατάτες (ΠΟΤΕ ωμές! βρασμένες ή ψητές, & λίγες πατατόφλουδες μόνο αν είναι βραστές)
Πεπόνι (χωρίς κουκούτσια)
Πιπεριά μεγάλη (ωμή ή μαγειρευτή)
Πίτουρο, νιφάδες
Ροδάκινο (χωρίς κουκούτσια)
Σέλινο ωμό (λίγο)
Σπαράγγι ωμό (ψιλοκομμένο) ή στον ατμό
Τσουκνίδα βραστή
Τυρόπιττα & σπανακοτυρόπιττα σπιτική (χωρίς αλάτι)
Φασολάκια πράσινα, ωμά ή στον ατμό
Φράουλα
Φύκια
Φυστικοβούτυρο ΧΩΡΙΣ Γλυκαντικές ουσίες* , ούτε ζάχαρη ή αλάτι
Χοιρινό (χωρίς το λίπος & κατά προτίμηση χωριάτικο, ελεύθερης βοσκής)
Χονδρά κόκκαλα μοσχαρίσια για μάσημα με μεδούλι και ψαχνό (ελαφρά βρασμένα)
Αγριόχορτα βραστά, λίγα βλήτα βραστά
Ψάρι: ιδίως τα λαδερά, τόνο, σαρδέλα, λακέρδα, επίσης αθερίνα, ρέγγα (όχι καπνιστή!) γαύρο, σαφρίδι, σολωμό, πέστροφα κλπ (όχι ιχθυοτροφείου, όχι ψάρια ωκεανού) κονσέρβα σε λάδι (όχι σε αλάτι) ή ελαφρά μαγειρεμένα
Ψωμί: σταρένιο ή κριθαρένιο (χωριάτικο), χωρίς προσθήκες. (Φτιάξτε σπιτικό ψωμί χωρίς αλάτι!)

ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ:

Αυγό τσόφλι κοπανισμένο
Αχλάδι χωρίς κουκούτσια και κοτσάνια
Βασιλικό πολτό
Βασιλικό (φρέσκο)
Βούτυρο φρέσκο (ανάλατο) αρνίσιο, βουβαλίσιο, κατσικίσιο ή μοσχαρίσιο

Γιαούρτη φυσική (χωριάτικη)
Γλυκοπατάτα (χωρίς το φλούδι), βραστή
Δενδρολίβανο
Δυόσμο
Εκχύλισμα Αλόης -Aloe Vera- (όχι φύλλα!)
Ελαιόλαδο αγνό, παρθένο, φυσικό & όχι επεξεργασμένο (1-2 κουταλιές την ημέρα)
Ελάχιστα αμύγδαλα, ωμά, ξεφλουδισμένα και κατά προτίμηση ψιλοτριμμένα
Ελάχιστο βούτυρο καρύδας
Ελάχιστα κόκκινα βατόμουρα
Ελάχιστη ντομάτα ή ντοματοχυμό μέσα στα μαγειρευτά – ποτέ τα φύλλα και το φυτό ή πράσινες τομάτες
Ελάχιστα φυστίκια, ωμά & ξεφλουδισμένα
Ελάχιστο χυμό πορτοκαλιού
Κεφίρ
Κουνουπίδι (λίγο γιατί προκαλεί αέρια)
Kουρκουμά (turmeric) με φρεσκοτριμμένο πιπέρι & ελαιόλαδο (με ρύζι ή ωμά, για τις αρθρώσεις), 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως μέσα στο φαγητό
Λάχανο ωμό ή βρασμένο – λίγο γιατί προκαλεί αέρια
Λιναρόσπορο
Μακαρόνια, ζυμαρικά, κους κους, κριθαράκι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης, όχι από εξευγενισμένα αλεύρια)
Μανιτάρια (καλλιέργειας) πλυμένα και ωμά ή στον ατμό
Μέντα (φρέσκια φύλλα)
Μαϊντανό (φρέσκο)
Μαρούλι ωμό
Μέλι (φυσικό, χωρίς συντηρητικά, αγνό, χωρίς προσθήκες) – ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα
Μπανάνες (αποφλοιωμένες) μικρές ποσότητες
Μπρόκολο: λίγο (στον ατμό) – ακατάλληλο για κουτάβια
Όσπρια – λίγα, βραστά (προκαλούν αέρια)
Παντζάρια (λίγα, αποφλοιωμένα & βρασμένα)
Πράσινο τσάι
Ρεβύθια (βρασμένα)
Πυτιά
Ρίγανη (φρέσκια, τριμμένη)
Ρύζι (άγριο ή καστανό κατά προτίμηση)
Σιμιγδάλι
Σκόρδο λιωμένο ή κοπανισμένο (ωμό) ή βρασμένο (όχι πάνω από μια σκελίδα την ημέρα)
Σπανάκι ωμό και βέβαια φρέσκο
Τυρί φέτα (ανάλατη), γενικά άσπρα τυριά χωρίς αλάτι, κατσικίσιο, ανθότυρο, μανούρι
Φακές (καλά βρασμένες) με μέτρο γιατί προκαλούν αέρια
Χυμό από ρόδι  

ΤΙ ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ: 

Αναζητήστε μια κροκέτα που έχει το κρέας ως πρώτο συστατικό, και μάλιστα ποιότητα πρώτων υλών κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση, όχι υποπροϊόντα κρέατος. Προτιμήστε εγχώριες φρέσκες τροφές υψηλής ποιότητας (αν υπάρχουν), ή τουλάχιστον ευρωπαϊκές. Οι Αμερικάνικες βιομηχανικές τροφές δεν υπόκεινται στον ίδιο αυστηρό έλεγχο ποιότητας όπως στην ΕΕ.
Αποφύγετε κροκέτα που έχει ως επί το πλείστον «παραγέμισμα» όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια.
Τα “Προϊόντα κρέατος” και το οστεάλευρο δεν είναι κρέας.
Αποφύγετε οτιδήποτε δεν είναι ελεύθερης βοσκής. Τα κοτόπουλα των πτηνοτροφείων είναι καρκινογόνα εμποτισμένα τοξίνες, ορμόνες και αναβολικά.
Αποφύγετε κροκέτες από ψάρια ιχθυοτροφείων και ψάρια ωκεανών που είναι τοξικά.
Αποφύγετε κροκέτες που έχουν βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και συντηρητικά.
Αποφύγετε προϊόντα με υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης και θερμίδων: η Αλωπεκίδα είναι λιτοδίαιτος πρωτόγονος σκύλος που τρώει λίγο και “τον πιάνει”, ειδικά μάλιστα αν δεν εργάζεται. Το υπερβολικό λίπος θα κάνει τον ενήλικο σκύλο παχύσαρκο (ιδιαίτερα αν είναι στειρωμένος!), αλλά τα κουτάβια χρειάζονται ζωικό λίπος. Ταΐζετε την κατάλληλη τροφή για την ηλικία του σκύλου.
Αποφύγετε οποιοδήποτε προϊόν Eucanuba & Purina.

Συνιστώμενη Σύνθεση κροκέτας:

Για κουτάβια: 32% πρωτεΐνη – 20% λίπος
Για ενήλικους που εργάζονται / γυμνάζονται άριστα: 27% πρωτεΐνη – 17% λίπος
Για ηλικιωμένους / στειρωμένους σκύλους με μειωμένη δραστηριότητα: 24-26% πρωτεΐνη – 11-14% λίπος

Συμπληρώματα: Πεπτικά & διατροφικά ένζυμα, Βιταμίνη C

ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΙΔΙΩΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΑ για να αφαιρέσετε βλαβερά υπολείμματα φυτοφαρμάκων!

Διαβάστε επίσης: https://www.dogfoodadvisor.com/      http://dogaware.com/diet/index.html

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΡΙΑ ή διευκρίνηση, ρωτήστε μας!