ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Open Letter
(In English below)
προς κατοίκους εξωτερικού που σκέπτονται να υιοθετήσουν ένα σκυλάκι από την Ελλάδα (στη Βρεττανία, Γερμανία, Η.Π.Α και οπουδήποτε αλλού): 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μήπως γίνεστε άθελά σας συνεργοί ενός οργανωμένου εγκλήματος και μιας λεηλασίας εθνικών θησαυρών της Ελλάδας;

Μήπως χωρίς να το γνωρίζετε πέσατε θύματα κάποιου κερδοσκοπικού κυκλώματος που εκμεταλλεύεται τους σκύλους στην Ελλάδα και εξάγει στειρωμένα σκυλιά για υιοθεσίες στο εξωτερικό;

Ο φορέας για την προστασία των αυτόχθονων φυλών σκύλων της Ελλάδας, σε συνεργασία με το δίκτυο διατήρησης και διάσωσης αυτόχθονων φυλών “Αμάλθεια” και το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των αυτόχθονων ζώων της Ευρώπης “SAVE Foundation”, σας ενημερώνει:

Υπάρχουν πολλοί αυτόχθονες και σήμερα κρίσιμα απειλούμενοι πληθυσμοί σκύλων στην Ελλάδα, οι οποίοι αγνοούνται στο εξωτερικό. Αυτοί οι πολύτιμοι για την βιοποικιλλότητα “σκύλοι του χωριού” δεν προστατεύονται από την ελληνική πολιτεία, ούτε από κανέναν κυνολογικό όμιλο, ούτε από τις φιλοζωικές οργανώσεις που εφαρμόζουν εκστρατείες στείρωσης χωρίς εξαίρεση.  Είναι όμως γνωστοί και εποπτεύονται από την Ο.Μ.Μ.Α και από την “Αμάλθεια”, έχουν παρατηρηθεί από την αρχαιότητα, και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση μέριμνας και διάσωσης με σκοπό την διαιώνισή τους από τους δύο αυτούς θεσμούς. Η Ο.Μ.Μ.Α, η “Αμάλθεια” καθώς και άλλοι όμιλοι, ομάδες πρωτοβουλίας και ενώσεις πολιτών αγωνίζονται να τις σώσουν από την εξαφάνιση.

Για δύο από αυτές, την Αλωπεκίδα και το Κοκόνι, γίνεται αυτή τη στιγμή μια επιχείρηση – σκούπα που περισυλλέγει τέτοια σκυλάκια από όλη την ελληνική επικράτεια, τα στειρώνει και τα στέλνει στο εξωτερικό να υιοθετηθούν, αντί να τα δίνει στους φορείς που θέλουν να τα διατηρήσουν, ώστε να υιοθετηθούν στην Ελλάδα στα πλαίσια ενός επιστημονικού προγράμματος διάσωσης και ανάπτυξης του πληθυσμού τους.

Η Ο.Μ.Μ.Α (το ακρωνύμιο παραπέμπει στην αρχαία ελληνική λέξη για τον οφθαλμό, που παρατηρεί, μαθαίνει και επιβλέπει) είναι ένας φορέας εθελοντών που διαθέτει επιστημονική υποστήριξη από γενετιστές και κτηνιάτρους, προκειμένου να διεξάγει ένα αναπαραγωγικό πρόγραμμα διατήρησης αυτών των ιδιαίτερων, σπάνιων και αρχαιότατων πληθυσμών οι οποίοι διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες, χαρακτήρα και λειτουργικότητα, μεγάλη γονιδιακή παραλλακτικότητα, υγεία και μακροζωία. Τα σκυλάκια που υιοθετούνται από εθελοντές της Ο.Μ.Μ.Α παραχωρούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση αλλά με αυστηρότατο συμβόλαιο υιοθεσίας που προβλέπει όλους τους απαραίτητους κανόνες ευζωίας και υπεύθυνης επιτήρησης για την προστασία τους.

Το πρόβλημα είναι οξύτατο γιατί παραδοσιακά αυτοί οι πληθυσμοί διατηρούνται στο ύπαιθρο και στα χωριά, σε χαλαρό καθεστώς κηδεμονίας και κοινοκτημοσύνης. Πολλοί σκύλοι ενίοτε περιφέρονται ελεύθεροι, χωρίς άμεση επιτήρηση από τους ανθρώπους, μετακινούμενοι και από / προς την περιοχή της εργασίας τους, οπότε συχνά περισυλλέγονται από ιδιώτες ως “αδέσποτοι” και παραδίδονται στις φιλοζωικά καταφύγια και τους Δήμους, όπου στειρώνονται χωρίς εξαίρεση και χωρίς μέριμνα για την προστασία των πληθυσμών τους. Πολλοί από τους φιλόζωους εθελοντές και το προσωπικό των Δήμων δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη και την σημασία των φυλών αυτών!

Ένας από αυτούς τους πληθυσμούς που παρακολουθεί και αγωνίζεται να διασώσει από την εξάλειψη η Ο.Μ.Μ.Α είναι οι Αλωπεκίδες: πρόκειται για τον αρχαιότερο πρωτόγονο σκύλο που έχει επιβιώσει στο ευρωπαϊκό χώρο με συνεχή τεκμηριωμένη παρουσία στην ελλαδική χερσόνησο από το 6500 ΠΚΕ, και για τον οποίο έγινε πανεπιστημιακή μελέτη που τον πιστοποίησε, από το 2005 μέχρι το 2012. Τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν:

Οι φιλοζωικοί Σύλλογοι με τις μαζικές στειρώσεις σκύλων που κάνουν συλλαμβάνουν και στειρώνουν μοναδικούς ιδιαίτερους οικότυπους Ελληνικών φυλών, αφαιρώντας πολύτιμο γενετικό υλικό από την τράπεζα της φύσης.

– Ο κίνδυνος εξαφάνισης και των τελευταίων πληθυσμών τους είναι άμεσα υπαρκτός.

– Οι ειδικοί προκειμένου να διαφυλάξουν τους υπάρχοντες ελάχιστους μεμονωμένους πληθυσμούς πρέπει να ενημερώσουν και να υποστηρίξουν την εκτροφή τους, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ζώων και να διασωθούν.

 • Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την εκτροφή τους και να διδάσκονται στα σχολεία σε μαθήματα οι Ελληνικές φυλές σκύλων και άλλων αγροτικών ζώων, ως παρακαταθήκη εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς”.

  Αντί να υιοθετείτε στειρωμένα σκυλάκια απειλούμενων πληθυσμών από την Ελλάδα, είναι πολύ καλύτερα να απαιτείτε να ενημερώνεστε υπεύθυνα και ειλικρινά πρώτα, γιατί πολλά από αυτά τα σκυλιά, και ιδιαίτερα τα μικρόσωμα, Αλωπεκίδες ή Κοκόνια, είναι εκπρόσωποι αρχαίων φυλών που πρέπει να επιζήσουν. Κάθε ένα από αυτά τα υγιή σκυλάκια πρέπει να αποκτήσουν απογόνους για να διασωθεί η φυσική γηγενής φυλή ή ποικιλλία τους, που όλες βρίσκονται πολύ κάτω από τα ελάχιστα βιώσιμα όρια.

  Αντί να συμβάλλετε στην εξαφάνισή τους, μπορείτε αντίθετα να συμβάλλετε στην διάσωση και διατήρησή τους, ενισχύοντας με την συνδρομή σας το εθελοντικό έργο της Ο.Μ.Μ.Α ή και αναλαμβάνοντας είτε την εικονική είτε την φυσική υιοθεσία ενός τέτοιου σκύλου που δε θα είναι στειρωμένος, αλλά θα αναπαραχθεί με την μέριμνα και την επίβλεψη του φορέα, με υγιή τυπικά άτομα του αντίθετου φύλου και του ίδιου τύπου.

  Επικοινωνήστε με την Ο.Μ.Μ.Α για υπεύθυνη και πληροφόρηση γύρω από αυτό το κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα στον τομέα της προστασίας των φυσικών και γενετικών πόρων των σκύλων, του περιβάλλοντος και της ζωής στο οικοσύστημα. Αυτά τα σκυλάκια είναι ζωντανοί πολιτισμικοί θησαυροί, ζωικός πλούτος και κληρονομιά της Ελλάδας που πρέπει όλοι να συνεργάζονται για την προστασία τους, στα πλαίσια και των διεθνών συμβάσεων για την προστασία της βιοποικιλλότητας που έχουν κυρώσει οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει να λεηλατούνται, να ξεριζώνονται και να αποκόπτονται από τον τόπο τους, αλλά να αποτελούν αντικείμενο σεβασμού και προστασίας, ώστε να μην εξαφανιστούν. Βοηθήστε τους φιλοζωικούς φορείς στην Ελλάδα οι οποίοι προστατεύουν τις φυλές αυτές, στο υπεύθυνο και δύσκολο έργο τους. Διαδώστε, ενισχύστε και υποστηρίξτε την υπόθεση αυτή, την ενημέρωση και την γνώση γύρω από την ανάγκη να επιζήσουν αυτοί οι ξεχωριστοί πληθυσμοί σκύλων.

  Στοιχεία επικοινωνίας:

  Ο.Μ.Μ.Α ΑΜΚΕ (Ομάδα Μελέτης & Μέριμνας για την Αλωπεκίδα και άλλες Αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία)

       e-mail: alopekis.greek.dog@gmail.com

       Ιστοτόπος (υπό κατασκευή, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά): https://alopekis.gr/    τηλ. (Ελληνικά): 694 466 8179           

       Ελληνικά και Αγγλικά +353 876 764 974 (Irish mobile phone mumber)

https://www.facebook.com/%CE%9F%CE%9C%CE%9C%CE%91-%CE%91%CE%9C%CE%9A%CE%95-108400778296372

https://www.facebook.com/groups/alopekis

https://www.facebook.com/groups/hellenic.dog.landraces

 https://www.facebook.com/groups/suliot.dog

Περιμένουμε την ανταπόκρισή σας! Ευχαριστούμε προκαταβολικά

Εκ μέρους της Ο.Μ.Μ.Α ΑΜΚΕ (Ομάδα Μελέτης & Μέριμνας για την Αλωπεκίδα και άλλες Αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία)

Μαρία Γκινάλα

CAUTION:
Are you unwittingly becoming accomplices of organized crime and looting of national Greek treasures?

Did you unknowingly fall victim to a speculative circuit that exploits sensitive and endangered canine populations in Greece and exports neutered dogs of native Hellenic breeds & landraces for adoptions or even for sale abroad?

O.M.M.A., the specialist organisation for the protection of the indigenous dog breeds in Greece, in collaboration with the Greek network for the preservation and rescue of the indigenous breeds “Amalthea”, representing the pan-European network for the protection of the native animals of Europe “SAVE Foundation”, is keen to inform you:

There are many (over twenty) indigenous and today critically endangered dog populations in Greece who are completely or relatively unknown abroad. These “village dogs”, valuable for biodiversity, are not protected by the state, Greek law nor by any kennel club, neither by animal welfare organizations that implement sterilization campaigns without exception, which is tantamount to genocide of these breeds & landraces. However, these populations that are threatened by imminent extinction are well known and monitored by O.M.M.A. and “Amalthea”, they have been observed since antiquity, and they are currently in a phase of care, development and rescue by these two collaborating institutions. O.M.M.A, “Amalthea” as well as breed clubs, initiative groups and citizens’ associations are struggling against intense adversity to save them from extinction.

For two of them, Alopekida and Kokoni, currently what is clearly becoming a commercial exploitation business interest is afoot – a sweeping operation that collects such dogs from all over Greece, sterilizes them without due exception for numerically sensitive and biologically significant landraces, and ships them abroad for adoption, instead of giving them to those who want to adopt them in their native country under the auspices of O.M.M.A and within the framework of a scientific conservation program which includes preservation, rescue and development of their population.

The acronym O.M.M.A refers to the ancient Greek word for the seeing eye, which observes, learns and supervises. The organisation is a body of volunteers with scientific support from biologists, population geneticists and veterinarians, aiming to carry out a breeding program for the preservation of these special, rare and ancient populations that possess excellent abilities, character and functionality, great genetic variability, health and longevity. The dogs that are adopted by OMMA volunteers are given to their new families without a monetary fee but under a very strict adoption contract that provides all the necessary guidelines and terms safeguarding their welfare and providing responsible supervision for the protection and best interests of the dogs themselves, their people and society in general.

The extinction threat is acute because traditionally these populations are kept in the countryside and in remote villages, in a state of loose communal ownership, and many such dogs are allowed to roam free, without constant direct supervision by humans, often without identification, while moving to and from their work and habitation area, where often still there are no fences of boundaries; so these dogs are collected by individuals as “strays” and are delivered to animal shelters and Municipal dog pounds, where they are sterilized without exception and without due care for the protection of their populations. Many of the animal welfare volunteers and the staff of the Municipal Authorities do not even know of the existence and importance of these breeds!

One of these populations that OMMA is monitoring and struggling to save from extinction is the Alopekis: it is the oldest primitive dog that has survived in Europe with a continuous presence on the Greek peninsula since 6500 BC, and which was the subject of a university study from 2005 to 2012. The scientific conclusions of the researchers were (see links below):

“Animal Welfare Associations, with the mass sterilization of dogs that they undertake, capture and sterilize unique and special individuals that belong to Greek breeds and landraces, removing valuable genetic material from Nature’s reservoir.

– The risk of extinction of their last remaining populations is immediately real.

– Specialists, in order to preserve the existing minimum isolated populations must inform and support their reproduction, in order to increase the number of animals and save them.

incentives for the breeding and keeping of Greek breeds of dogs and other native farm animals must be provided and lessons about them taught in schools, as a legacy of national cultural heritage.”

Instead of unknowingly adopting neutered dogs from endangered populations in Greece, or parting with your money to pay for the expenses or even adoption fee to have them sterilized and shipped to you, it is much better to demand that you be correctly informed first, because many of these dogs, especially the small ones, Alopekis and Kokoni, are representatives of ancient breeds that deserve a chance to survive. Each of these healthy dogs must have offspring in order to save their natural breed or variety.

Instead of contributing to their extinction, you can instead contribute to their rescue and conservation, by virtually adopting one or more of these dogs, supporting the voluntary work of the O.M.M.A or by undertaking the physical adoption of such a dog directly from the Greek preservation group, under the agreement that the dog will not be neutered, but will instead reproduce under the controlled program and supervision provided by the specialist body of care and conservation, with healthy typical individuals of the opposite sex and of the same type. Please bear in mind that many if not most of these dogs only come into season once a year and have very small litters of puppies, a further factor endangering their existence.

Please contact O.M.M.A directly for responsible and expert information abound this critical and important conservation issue in the field of necessary protection of natural and genetic resources of natural dog populations, under the broader duty of preserving the environment and diverse life in the ecosystem. These dogs are sentient cultural treasures, a precious Greek and European living heritage that all must work together to protect, especially in the context of international conventions for the protection of biodiversity that have been ratified by most if not all countries in the European Union. Such dogs should not be looted and uprooted from their place without proper information and awareness of their identity and endangered status, but should instead be acknowledged, respected and actively protected. Help the animal welfare organizations in Greece that protect these breeds in their responsible and difficult work, against legislation that does not include or award them special protection status, unlike the protection granted to native farm animal breeds and landraces. Spread, reinforce and support this issue and raise awareness about the need for these distinct and very valuable dog populations to survive.

Contact info:

Ο.Μ.Μ.Α – Alopekis and other Hellenic Landraces Preservation & Study Group
e-mail:
alopekis.greek.dog@gmail.com

interim web: https://greatdanegnosis.wixsite.com/alopekis?lang=en (in English)
tel. (for English speakers): +353 876 764 974 (mobile) *

https://www.facebook.com/groups/alopekis

https://www.facebook.com/groups/hellenic.dog.landraces

* Maria Gkinala, international spokesperson for O.M.M.A, is an FCI international conformation judge, breed standard author, lecturer, co-founder of O.M.M.A, and founding member of the Amalthea Conservation Network, who resides in the Republic of Ireland.

Supporting documents:

Συμβολή στη μελέτη της σπάνιας αρχαιοελληνικής φυλής σκύλων «Αλωπεκίς» (μία πρώτη προσέγγιση) – Contribution to the study of the ancient Greek dog breed «Αlopekis» (first results) Σ. Χλειουνάκης, Α. Φούντα, Λ. Βαρούδης, Ζ. Άμπας, Α. Ράγκος (2013) – pdf in Greek:

https://geotee.gr/lnkFiles/20150522023040_4.pdf

Article by a major Greek daily newspaper presenting the main findings of the above study (in Greek):

https://www.tovima.gr/2013/02/08/science/arxaioelliniki-ratsa-skyloy-zei-kai-kindyneyei/

Recent article about the conservation issue and relevant short video by the Greek Reporter (in English):

https://greekreporter.com/2021/05/13/greeces-new-pet-law-may-threaten-ancient-greek-dog-breed-alopekis/